måndag 12 mars 2012

Citronmarängpaj



I lördags hade vi sambons syster och hennes kille på besök. Till efterrätt åt vi citronmarängpaj och hemmagjord vaniljglass. Den blev god och uppskattad av gästerna. Jag körde den i ugnen. Då får marängen en lite frasig yta. Trodde dock att den skulle bli hårdare. Nästa gång jag gör den så kör jag nog ändå med brännaren. Just eftersom att den fortfarande blir kletig innuti och färgen blir finare med brännaren. Här kommer receptet.

Ingredienser

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk florsocker
1 st ägg
1 msk kallt vatten

Paj med löstagbar botten

Citronkräm:
2 st citroner, saft och skal
1 st apelsin, saft
ca 1 dl vatten
2,5 msk maizena
1 dl strösocker
75 g smör
3 stg äggulor
1 st helt ägg

Maräng:
4 st äggvita
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft

1 Lägg mjöl i en matberedare, skär smör i bitar och lägg i. Kör till smulor och tillsätt florsocker, äggula (spara äggvitan i en skål) och vatten. Kör några sekunder. Knåda ihop till en deg. Kavla ut degen till en rundel och tryck fast den i pajformens botten och upp på sidorna. Klä formen med ugnsfolie och tryck fast det på sidorna så att folien håller degen på plats. Gör några små hål genom folien i botten med t ex en gaffel. Ställ formen kallt i ca 1 timme (jag hade den i frysen).

2 Förbered fyllningen under tiden. Dela äggen och lägg 4 äggvitor i en skål samt 3 äggulor och ett helt ägg i en annan. Tvätta citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta gula från citronskalen i en kastrull. Pressa citroner och apelsin och tillsätt vatten (spara 1 tsk citronsaft i en annan skål) så att den totala mängden vätska blir 3 1/4 dl. Vispa ner majsstärkelse och socker.

3 Värm ugnen till 175°. Grädda pajskalet i nedre halvan av ugnen i 15 min med ugnsfolie och ytterligare 10 min utan ugnsfolie. Gör fyllningen under tiden. Koka upp citronblandningen i kastrullen under omrörning och koka tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ner smör så att det smälter. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme. Vispa samman äggulorna och ägget och vispa ner det i den varma citronkrämen. Vispa sakta hela tiden tills krämen tjocknar och nästan kokar. Ta bort från värmen.

4 Sänk ugns-värmen till 150°. Vispa äggvitorna först någon minut på låg hastighet med lite av sockret. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett styvt skum. Blanda ner citronsaft.

5 Häll den varma citronfyllningen i det förgräddade varma pajskalet och fördela marängsmeten ovanpå i ett toppigt lager. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt pajen stå i 2 timmar innan den skärs upp.               

Receptet kommer ursprungligen från allt om mat.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Åh vad jag gillar att du har en blogg Pernilla! Massor med mumsiga recept som jag ska prova. Kram från Johanna (Eriks kusin)

    SvaraRadera