torsdag 2 februari 2012

Wienerbröd


För en tid sedan provade jag att göra Wienerbröd. Dom blev inte så vackra men goda. Ändå ganska nöjd för att vara första gången.

300 g margarin
50 g jäst
2,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 tsk salt
2 msk strösocker
ca 8 dl vetemjöl

garnering
1 ägg
vatten och florsocker

vaniljkräm
(Jag fuskade och tog marsankräm men självklart är det ju lyxigare med egen vaniljkräm)

10 msk marsanpulver
4 dl mjölk

Ta fram margarinet ur kylskåpet och skär det i 10 lika tjocka skivor. Lägg dom på ett bakplåtspapper i rumstemperatur. Smula ner jästen i bunken. Häll ner mjölken och lös upp jästen. Blanda i ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta snabbt ihop degen, dock ska den var genomarbetat och smidig att jobba med. Låt den vila i kylskåp i 10 min. Kavla ut degen på väl mjölat bakbord till en platta 30*40 cm. Lägg margarinet på ena deghalvan så att det ligger ca 3 cm in från kanten. Vik kanterna över margarinet och sedan den fria deghalvan. Nyp ihop kanterna. Mjöla bakbordet igen. Kavla ut degen på nytt med den stängda delen mot dig. Kavla försiktigt. Degen får ej spricka. Vik degen i 3 delar på längden. Låt den vila i kylskåp i 10-15 minuter. Upprepa kavlingen och vikningen ytterliggare 3 gånger, låt degen vila i kylskåp 10 minuter om det behövs mellan kavlingarna. Den vikta delen ska ALLTID vara mot den som kavlar.

Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek. Dela den på mitten och låt dom vila i kylskåp i ca 10 minuter.

Blanda under tiden ihop marsankrämen.

Kavla ut den ena deghalvan ca 36*36 cm. (Låt den andra halvan vila i kylskåpet under tiden.) Skär degen i bitar 9*9 cm. Vik ihop hörnen och låt wienerbröden jäsa i ca 1 timme. Gör samma sak med den andra degbiten.

Tryck till kanterna extra om det behövs. Ha på en klick vaniljkräm i mitten på varje wienerbröd och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 7-10 minuter. Låt bröden kallna på galler. Garnera med sokerglasyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar