söndag 19 februari 2012

Créme Brulèe


I fredags lyxade jag och sambon till det lite med smörgåstårta till middag och créme brulèe med päron i citron och ingefära till efterrätt. Här kommer receptet på créme brulèen.

Ingredienser

1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
3 äggulor
1 msk råsocker
3 små portionsformar (ca 1 dl)

1. Dela vaniljstången på längden, utan att dela den helt. Låt ena änden sitta ihop. Då är det lättare att "fiska" upp den sedan när den ska tas bort. Skrapa ur fröna.
2. Koka stången och fröna ihop med grädden, mjölken och hälften av sockret. Tag kastrullen från plattan.
3. Vispa resten av sockret med äggulorna.
4. Ta upp vaniljstången ur grädd-mjölken och häll den sedan över äggblandningen under omrörning. 5. Ha upp smeten i formarna och ställ dom sedan i en djup plåt i ugnen. Häll vatten i plåten så det fylls upp till hälften av formarna.
5. Grädda 40 minuter i ugnen tills smeten har stannat. Låt kallna i kylen.
6. Vid servering, strö över råsocker och bränn sockret med en gasolbrännare.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar