lördag 23 juni 2012

Midsommartårta

Igår var det midsommar och vilket väder vi hade!
Självklart firades dagen med tårta. I år blev det en annorlunda jordgubbstårta men oj så god den blev. Hade planerat en fin våningstårta till mamma och pappas kalas i sommar men då mamma tyckte att denna tårtan var så god så får det bli några sådana här istället. Tårtan bestod av pajbotten, smuldeg, jordgubbs- och rabarber kompott och vaniljkräm. Den är dekorerad med mjölkchoklad, jordgubbar, sidenband och sockerblomma. Recepetet kommer här nedan. Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg. Kramar på er!



Recept:

BOTTEN
200 g smör
50 g  strösocker
180 g vetemjöl
100 g havregryn
30 g hasselnötter

VANILJKRÄM
90 g mjölk
55 g maizena
145 g strösocker
115 g äggula
500 g mjölk
1 vaniljstång
40 g smör

RABARBER- OCH JORDGUBBSKOMPOTT
100 g rabarber
100 gjordgubbar
45 g vatten
10 g socker
1 vaniljstång

DEKORERING
mjölkchoklad
jordgubbar/ färska bär
sidenband
blomma

Gör såhär:
Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en smuldeg i matberedare. Tryck ut 1/3 av degen i en pajform med löstagbar botten ca 22 cm i diameter. Baka av bottnen i 7 minuter. Smula ut resten av degen i en plåt med bakplåtspapper och baka av i 10 minuter. Smulorna ska bli gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.

Vaniljkräm: Gör en redning på 90 g mjölk, maizena, socker äggula.. Koka upp 500 g mjölk och urskrapad vaniljstång. När mjölken kokar, tillsätt redningen under kraftig omrörning. Värm till 84 grader och sila av i sval bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Ytplasta och ställ i kylen.

Kompotten: Koka upp samtliga ingredienser under omrörning. Låt sjuda i ca 10 minuter för att minska ner trådarna från rabarberna.

Montering: Lägg upp rabarberkompotten på den avbakade bottnen och stryk ut den i ett jämnt lager. Strö över 1/3 av kaksmulorna. Bred ut en jämnt lager vaniljkräm över kompotten och smulorna. Strö över resterande smulorna och ställ formen i frysen.

Dekorering: Tag fram tårtan när den har fryst ordentligt. Smält chokladen och bred ut den över en ca 7 cm bred plastfilm. Linda filmen runt tårtan och ställ i kylen för att stelna. När chokladen stelnat tar man bort filmen och lägger i bären. Linda sidenband runt tårtan och lägg dit en blomma uppepå jordgubbarna. Tårtan bör stå i kylen några timmar och tina innan servering, men bör vara fryst när man dekorerar den.

TIPS: Man kan köpa färdiga plastfilmer men jag brukar köpa overhead film och klippa till så breda jag vill ha dom. Sedan tejpar man ihop kanterna till önskad lägnd. Det gäller då att vara försiktig när man tar bort filmen just vid partierna med tejp eftersom att dom lättare fastnar i chokladen.

Nu är det bara att äta och NJUT!

Receptet är taget ur tidningen BAKA.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar