måndag 19 september 2011

Daimglass



Ledsen att bilderna är liggande men jag får inte ordning på dom tyvärr.

Min första semestervecka gjorde jag daimglass när jag och min sambo hade besök av min syster och hennes kille. Den blev bra men nästa gång jag ska göra glass ska jag nog ha lite mer mjölk och mindre grädde. Mina gäster tyckte dock att den var väldigt god. Receptet kommer här nedan.

Ingredienser:

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk (Standard)
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 dl strösocker
1 påse daimkulor

Gör såhär:

1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
2. Dela vaniljstången och lägg i den i grädd-mjlken.
3. Koka upp alltsammans på låg värme under upprörning. Ta av från värmen och låt svalna. Gröpa ur vaniljstången och lägg fröna i blandningen.
4. Blanda under tiden ihop äggulorna och sockret. Rör det fluffigt i någon minut med elvisp.
5. Tillsätt grädd-mjölken i äggsmeten och vispa kraftigt.
6. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 85-grader. Precis så att det inte kokar. (Då är risken att glassen klumpar sig.)
7. Låt smeten svalna. Ställ den i frysen och rör runt ca en gång i halvtimmen.
8. När glassen börjar stelna, blanda i daimkulorna. Om man har i dom för tidigt så smälter chokladen och det vill man ju inte.

Glassen går självklart att göra med glassmaskin också men då är det lättaste att låta smeten stå i kylen över natten och att man kör den i glassmaskinen dagen efter. Smeten måste nämligen vara helt kall när man kör den i en glassmaskin.


Ett tips är att man gör maränger av äggvitan som blir över från äggen.


Lycka till!

1 kommentar:

  1. Hej du gör jätte fina tårtor jag undrar om man kunde beställa en tårta av dig, min dotter ska döpas den 1 oktober och vi är ca 60 pers, och jag undrar om du kunde göra en fin tårta i rosa/lila marsipan? hur mycket tror du att det kan kosta oss? hör järna av dig mitt nr e 0736169657 Mvh Sarah :)

    SvaraRadera