Recept:
15 st.
2,5 dl | mjölk |
2,5 dl | vatten |
125 gram | smör (eller margarin) |
1 paket | jäst (50 g) |
1 dl | socker |
0,5 msk | salt |
900 gram | vetemjöl (spara lite till utbakning) |
1. Degspad: Smält smöret och tillsätt vatten och mjölk , värm till 37 grader.
2. Smula sönder jästen i en bunke,(använd assistenten). Tillsätt lite degspad och rör om tills jästen smält. Tillsätt resten av degspadet.
3. Tillsätt mjölet (spara ca. 0,5 dl till utbaket) socker och salt. Arbeta degen i assistenten ca. 4 minuter.
4. Låst jäsa i bunken ca. 30 minuter. Häll upp degen på bakbordet och arbeta ihop den smidig.
5. Dela degen i ca. 15 bollar. Tryck ut varje boll (en i taget) med handflatan och kavla sedan till ca. 0,5 cm tjock och rund kaka.
6. Lägg dem på pålt ca. 6 st/plåt. Låt jäsa i ca. 30 minuter.
7. Picka(gör små hål i degen) kakorna innan gräddning. Grädda i 200 grader i ca. 10-15 minuter.
8. Pensla de färdiggräddade kakorna med varm vatten direkt efter gräddning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar