fredag 30 mars 2012

Äppelpaj

Idag gick jag upp klockan två då jag skulle börja jobba klockan tre. Brukar börja klockan åtta men eftersom att jag arbetar som bagare och jag skulle vara med och grädda i morse så blev det tidig uppgång. Är därför ganska trött nu. Efter att jag sovit en liten stund när jag kom hem kände jag mig lite piggare så jag kastade ihop en smulpaj. Det är verkligen något av det bästa jag vet. Både enkelt att göra och SÅ gott. Receptet kommer här nedan. Trevlig helg på er allihop!

Äppelpaj.

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
lite kanel
ca 3 dl skalat och skivat äpple

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Smöra en pajform, ca 24 cm i diamater.
3. Skala äpplena och skiva dom. Lägg dom lite omlott i pajformen.
4. Strö över socker och kanel.
5. Blanda vetemjöl och socker.
6. Blanda mjölblandningen med det skivade smöret och blanda ihop till en smulig deg.
7. Strö över smuldegen över äpplena och ställ in i mitten av ugnen.
8. Grädda i ca 25 minuter.
9. Servera med vaniljsås eller glass.
10. NJUT!


söndag 25 mars 2012

Sommartid!

Hej på er.
Nu har nästan en helg till gått. Även om det är jobbigt med en dag som är en timme kortare än alla andra så tycker jag att det är helt underbart med sommartid. Har hunnit med mycket här hemma idag iallafall. Har bakat sockerkaka, tårta och rensat lite i rabatterna. Både påskliljor, tulpaner och krokusar är påväg upp nu. Det är så roligt när det börjar växa i rabatten varje år. Hade syster och hennes kille över på fika, det tog vi självklart ute i solen på framsida. Så mysigt. Som sagt blev det en tårta imorse också. Bilder kommer här nedan.





Denna tårta gjorde jag lika dant som min citrontårta med ljusa bottnar, marängbotten, lemon curd, grädde och choklad. Den är täckt med grön och vit marsipan. Eftersom att födelsedagsbarnet ville ha blomma på tårtan så gjorde jag en i marsipan som är lite lättare och godare att äta än en i sockerpasta. Han verkade väldigt nöjd iallafall.

Nu ska jag återgå till köket igen och ta tag i våfflorna. Det är ju våffeldagen idag och vad ska man annars fira den dagen med annat än med våfflor. Ha det gott alla där ute och fortsatt trevlig helg!

Vill även passa på att gratta Simon. Hoppas födelsedagen blev bra!

tisdag 13 mars 2012

Ny kompis i köket!


Hej. I torsdags fick jag äntligen hämta min Kitchen Aid efter två månaders väntan. Men den som väntar på något gott... I vilket fall som helst så är jag helt övertygad om att vi kommer ha många roliga stunder i köket. Tack världens bästa mormor och morfar för bidragen till den! Ha en härlig kväll alla där ute!

måndag 12 mars 2012

Citronmarängpaj



I lördags hade vi sambons syster och hennes kille på besök. Till efterrätt åt vi citronmarängpaj och hemmagjord vaniljglass. Den blev god och uppskattad av gästerna. Jag körde den i ugnen. Då får marängen en lite frasig yta. Trodde dock att den skulle bli hårdare. Nästa gång jag gör den så kör jag nog ändå med brännaren. Just eftersom att den fortfarande blir kletig innuti och färgen blir finare med brännaren. Här kommer receptet.

Ingredienser

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk florsocker
1 st ägg
1 msk kallt vatten

Paj med löstagbar botten

Citronkräm:
2 st citroner, saft och skal
1 st apelsin, saft
ca 1 dl vatten
2,5 msk maizena
1 dl strösocker
75 g smör
3 stg äggulor
1 st helt ägg

Maräng:
4 st äggvita
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft

1 Lägg mjöl i en matberedare, skär smör i bitar och lägg i. Kör till smulor och tillsätt florsocker, äggula (spara äggvitan i en skål) och vatten. Kör några sekunder. Knåda ihop till en deg. Kavla ut degen till en rundel och tryck fast den i pajformens botten och upp på sidorna. Klä formen med ugnsfolie och tryck fast det på sidorna så att folien håller degen på plats. Gör några små hål genom folien i botten med t ex en gaffel. Ställ formen kallt i ca 1 timme (jag hade den i frysen).

2 Förbered fyllningen under tiden. Dela äggen och lägg 4 äggvitor i en skål samt 3 äggulor och ett helt ägg i en annan. Tvätta citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta gula från citronskalen i en kastrull. Pressa citroner och apelsin och tillsätt vatten (spara 1 tsk citronsaft i en annan skål) så att den totala mängden vätska blir 3 1/4 dl. Vispa ner majsstärkelse och socker.

3 Värm ugnen till 175°. Grädda pajskalet i nedre halvan av ugnen i 15 min med ugnsfolie och ytterligare 10 min utan ugnsfolie. Gör fyllningen under tiden. Koka upp citronblandningen i kastrullen under omrörning och koka tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ner smör så att det smälter. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme. Vispa samman äggulorna och ägget och vispa ner det i den varma citronkrämen. Vispa sakta hela tiden tills krämen tjocknar och nästan kokar. Ta bort från värmen.

4 Sänk ugns-värmen till 150°. Vispa äggvitorna först någon minut på låg hastighet med lite av sockret. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett styvt skum. Blanda ner citronsaft.

5 Häll den varma citronfyllningen i det förgräddade varma pajskalet och fördela marängsmeten ovanpå i ett toppigt lager. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt pajen stå i 2 timmar innan den skärs upp.               

Receptet kommer ursprungligen från allt om mat.

Lycka till!

söndag 11 mars 2012

Söndagskväll


Då var det söndag här hemma och helgen börjar lida mot sitt slut. Helgen har varit bra. Sambons syster och hennes kille har varit här på middag. Alltid lika mysigt att träffas.

I eftermiddags kände jag och Erik för att fika. Tyvärr hade jag inget roligt hemma i frysen så jag kastade ihop en sockerkaka. Det brukar annars vara han som bakar det här hemma men dom senaste två gångerna har jag gjort dom. Här nedan kommer receptet.

75 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl mjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en form, ca 1 1/2 l stor.
3. Smält matfettet och låt det svalna.
4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
5. Blanda i mjöl, bakpulver och kardemumma.
6. Blanda till sist i smöret och vätskan, rör om till smeten är jämn och slät.
7. Häll den i formen.
8. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minter.

TIPS: Smält lite extra smör när du smälter smöret till smeten och pensla sockerkaksformen med.



Nämde i sista inlägget att jag skulle lägga upp lite bilder från vår Paris resa, som för övrigt var helt underbar. Tyvärr så är både jag och sambon helt värdelösa på att ta kort så vi glömde helt enkelt bort att ta kort när vi åt och fikade. Kommer några andra bilder här nedan iallafall. Kram kram!'






torsdag 1 mars 2012

Torsdagskväll

Hej. Ja då var det torsdagskväll igen och ännu en vecka till minnet. Tiden går ju så otroligt snabbt. Snart står det inte på förrän man står på knä i rabatterna och pysslar om blommorna eller skördar rabarber. Börjar faktiskt längta lite till en riktigt god smulpaj nu med färska rabarber. Kanske får bli en nödlösning med frysta snart iallafall.

Denna torsdagskväll har jag bara ägnat åt lite glassmet. Ska ha glassen till en kommande middag och det är bra att ta till när man har grädde som håller på att gå ut ur datum. Ikväll blev det bara vanlig vaniljglass.

Har även ägnat lite tid till planeringen av mina älskade föräldrars födelsedagstårta. Båda fyller 50 år i sommar och det blir storkalas. Så roligt att få göra en lite större tårta. Har lite ideér i huvudet och hoppas det blir bra. Hur som helst vill jag att den ska bli något extra!

Nu ska jag göra mig i ordning för sängen. Ännu en arbetsdag imorgon sen åker jag och älsklingen till Paris! Ska bli så otroligt mysigt. Antar att det kommer bli en och annan fika där nere. Bilder kommer troligtvis när vi kommer hem.

Må så gott alla där ute!

God natt