måndag 27 februari 2012

Vit limpa

I söndagsmorse åt vi nybakat bröd här hemma. Känns väldigt lyxigt, även fast det är så enkelt. Vi hade inget bröd hemma så jag körde snabbt ihop degen i lördags kväll och la den i min brödkorg. Sedan fick den stå i kylen över natten. Snabbt och enkelt att bara gå upp, ta fram brödet och sätta på ugnen. Trött som jag var gick jag och la mig en timme igen och sedan var brödet klart för ugnen. Här nedan kommer receptet.

Vitt bröd:

25 g jäst
25 g smör
6 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,3 l vetemjöl

Gör såhär:

1. Smält smöret och låt svalna. Häll ner vattnet (kallt) i smöret  och rör om.
2. Smula ner jästen i degbunken.
3. Häll över smör-vattnet lite i taget i jästen. Rör till jästen har löst sig.
4. Tillsätt saltet, sockret och mjölet. Kör degen i maskin ca 5 minuter. Degen ska vara slät.
5. Arbeta degen sist lite för hand och rulla den till en boll. Jag använde min runda brödkorg, därav ett runt bröd. Om man har en avlång korg så formar man ju degen till en vanlig limpa istället.
6. Lägg degen med skarven uppåt.
7. Ställ in i kylen över natten.

Morgon dag 2.

1. Tag fram brödet ur kylen och låt jäsa ute under bakduk ca 1 timme.
2. Grädda brödet längst ner i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Spraya lite med vatten efter en stund. Brödet ska låta ihåligt när man slår lite lätt på det under.

TIPS: Frys in jäst så har du alltid hemma om du skulle få för dig att göra ett impulsbak.

söndag 26 februari 2012

Chokladmuffins med frostening





Idag kom svärföräldrarna på en liten snabbfika. Alltid lika mysigt med besök trots huvudvärk. Idag hade jag ej några bullar hemma så vi bjöd på lite kakor och chokladmuffins med chokladfrostening. Här nedan kommer receptet.
Muffins:
ca 6 st små muffins.

1 ägg
105 g socker
2,5 g vaniljsocker
1 g salt
1 g bakpulver
23 g kakao
57 g vetemjöl
62 g smält smör

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda vaniljsocker, salt, bakpulver, kakao och vetemjöl.
4. Sikta ner blandningen i äggsmeten, vänd sedan ner det försiktigt.
5. Tillsätt det smälta smöret lite i taget och vänd ner det i smeten.
6. Fyll smeten i formarna upp till ca 3/4.
7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
8. Låt svalna innan du har på frosteningen.

TIPS: Om man vill göra muffinsen lite roligare kan man trycka i hackade nötter, choklad eller dajm.

Frostening:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 g philadelphiaost eller annan färskost
1 msk varmt kaffe

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kako och osten krämigt.
2. Rör sedan ner kaffet. Ställ i kylen för att stelna lite.
3. Bred eller spritsa frosteningen på muffinsen.
4. Dekorera med strössel eller blommor. Idag använde jag flowerpaste och gjorde några små blommor med.

söndag 19 februari 2012

Créme Brulèe


I fredags lyxade jag och sambon till det lite med smörgåstårta till middag och créme brulèe med päron i citron och ingefära till efterrätt. Här kommer receptet på créme brulèen.

Ingredienser

1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
3 äggulor
1 msk råsocker
3 små portionsformar (ca 1 dl)

1. Dela vaniljstången på längden, utan att dela den helt. Låt ena änden sitta ihop. Då är det lättare att "fiska" upp den sedan när den ska tas bort. Skrapa ur fröna.
2. Koka stången och fröna ihop med grädden, mjölken och hälften av sockret. Tag kastrullen från plattan.
3. Vispa resten av sockret med äggulorna.
4. Ta upp vaniljstången ur grädd-mjölken och häll den sedan över äggblandningen under omrörning. 5. Ha upp smeten i formarna och ställ dom sedan i en djup plåt i ugnen. Häll vatten i plåten så det fylls upp till hälften av formarna.
5. Grädda 40 minuter i ugnen tills smeten har stannat. Låt kallna i kylen.
6. Vid servering, strö över råsocker och bränn sockret med en gasolbrännare.

Lycka till!

torsdag 16 februari 2012

Torsdagskväll i Örsundsbro

Hej alla där ute. Ikväll är sambon borta som varje torsdag så det innebär egentid. Vart tillbringar jag då helst tiden om inte i köket ;). Ikväll har det blivit blåbärsglass till syster. Lovade henne det då det är en av hennes favorit smaker. Har även förberett morgondagens dessert. Crème brulée med inlagda päron, ingefära och citron. Recept och bilder kommer inom kort. Nu ska jag diska och ta ett långt varmt bad. Må så gott!

söndag 12 februari 2012

Sirapskakor


Idag har jag och sambon varit ute och eldat på tomten. Så otroligt härligt väder. Efter eldningen så tog vi lite fika ute på framsidan i solen. En av godsakerna var sirapskakor. Här nedan kommer receptet.

Sirapskakor

100 g smör
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör smöret, sockret, vaniljsockret och sirapen pösigt. Blanda i mjölet och bakpulvret. Rulla ut degen till fingertjocka längder lika långa som plåten. Lägg dom på plåten med bakplåtspapper. Platta till längderna lätt. Grädda dom mitt i ugnen på 175 grader i ca 12 minuter. Skär kakorna i sneda längder medan dom är varma.


Lycka till!

torsdag 2 februari 2012

Wienerbröd


För en tid sedan provade jag att göra Wienerbröd. Dom blev inte så vackra men goda. Ändå ganska nöjd för att vara första gången.

300 g margarin
50 g jäst
2,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 tsk salt
2 msk strösocker
ca 8 dl vetemjöl

garnering
1 ägg
vatten och florsocker

vaniljkräm
(Jag fuskade och tog marsankräm men självklart är det ju lyxigare med egen vaniljkräm)

10 msk marsanpulver
4 dl mjölk

Ta fram margarinet ur kylskåpet och skär det i 10 lika tjocka skivor. Lägg dom på ett bakplåtspapper i rumstemperatur. Smula ner jästen i bunken. Häll ner mjölken och lös upp jästen. Blanda i ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta snabbt ihop degen, dock ska den var genomarbetat och smidig att jobba med. Låt den vila i kylskåp i 10 min. Kavla ut degen på väl mjölat bakbord till en platta 30*40 cm. Lägg margarinet på ena deghalvan så att det ligger ca 3 cm in från kanten. Vik kanterna över margarinet och sedan den fria deghalvan. Nyp ihop kanterna. Mjöla bakbordet igen. Kavla ut degen på nytt med den stängda delen mot dig. Kavla försiktigt. Degen får ej spricka. Vik degen i 3 delar på längden. Låt den vila i kylskåp i 10-15 minuter. Upprepa kavlingen och vikningen ytterliggare 3 gånger, låt degen vila i kylskåp 10 minuter om det behövs mellan kavlingarna. Den vikta delen ska ALLTID vara mot den som kavlar.

Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek. Dela den på mitten och låt dom vila i kylskåp i ca 10 minuter.

Blanda under tiden ihop marsankrämen.

Kavla ut den ena deghalvan ca 36*36 cm. (Låt den andra halvan vila i kylskåpet under tiden.) Skär degen i bitar 9*9 cm. Vik ihop hörnen och låt wienerbröden jäsa i ca 1 timme. Gör samma sak med den andra degbiten.

Tryck till kanterna extra om det behövs. Ha på en klick vaniljkräm i mitten på varje wienerbröd och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen ca 7-10 minuter. Låt bröden kallna på galler. Garnera med sokerglasyr.