onsdag 28 september 2011

Mys-söndag.

I söndags gjorde jag och sambon något som jag tycker är något av det mysigaste som finns en härlig höstdag. Vi tog svampkorgen och fika med oss upp i skogen och njöt av en riktigt härlig dag utonhus. I fikakorgen låg det hemmagjorda chokladmuffins med mjölkchoklad och kaffe. Recept och bilder på muffinsen kommer inom kort.

Nu är det bara att ladda om för lördagen. Har fått äran att göra en kompis dotters doptårta. Har blivit lite rosor och rosblad gjorda ikväll. Nu ligger jag dock i soffan med feber och halsont. Inte så otippat med tanke på att alla är lite förkylda just nu. Hoppas verkligen att jag är piggare till lördagen så jag orkar gå på dopet också.

Nej nu ska jag ta och dricka lite te och bädda ner mig. Vi hörs snart igen.

Ha det gott alla där ute. Kram Pernilla

måndag 19 september 2011

Daimglass



Ledsen att bilderna är liggande men jag får inte ordning på dom tyvärr.

Min första semestervecka gjorde jag daimglass när jag och min sambo hade besök av min syster och hennes kille. Den blev bra men nästa gång jag ska göra glass ska jag nog ha lite mer mjölk och mindre grädde. Mina gäster tyckte dock att den var väldigt god. Receptet kommer här nedan.

Ingredienser:

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk (Standard)
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 dl strösocker
1 påse daimkulor

Gör såhär:

1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
2. Dela vaniljstången och lägg i den i grädd-mjlken.
3. Koka upp alltsammans på låg värme under upprörning. Ta av från värmen och låt svalna. Gröpa ur vaniljstången och lägg fröna i blandningen.
4. Blanda under tiden ihop äggulorna och sockret. Rör det fluffigt i någon minut med elvisp.
5. Tillsätt grädd-mjölken i äggsmeten och vispa kraftigt.
6. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 85-grader. Precis så att det inte kokar. (Då är risken att glassen klumpar sig.)
7. Låt smeten svalna. Ställ den i frysen och rör runt ca en gång i halvtimmen.
8. När glassen börjar stelna, blanda i daimkulorna. Om man har i dom för tidigt så smälter chokladen och det vill man ju inte.

Glassen går självklart att göra med glassmaskin också men då är det lättaste att låta smeten stå i kylen över natten och att man kör den i glassmaskinen dagen efter. Smeten måste nämligen vara helt kall när man kör den i en glassmaskin.


Ett tips är att man gör maränger av äggvitan som blir över från äggen.


Lycka till!

Badbebis


För några veckor sedan gjorde jag ännu en badbebis till en kollega, som skulle göra en doptårta till sin kompis vars lilla flicka skulle döpas. Hoppas att hon blev nöjd med sin tårta!