måndag 29 augusti 2011

Chokladmoussetårta



Recept chokladmoussetårta.


Börja med att göra chokladbottnen. Man gör den i långpanna, därför blir det lite svinn men jag brukar frysa in det och ta fram när jag ska göra punchrullar.


Chokladbotten:
5 st ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (225 g om du har vanlig ugn).
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke.
4. Sikta ner det i äggblandningen.
5. Vänt försiktigt ihop allt till en smet.
6. Smält smöret och blanda det med vattnet.
7. Vänd ner det i smeten. Använd inte elvisp!
8. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten.
9. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Prova med en sticka, kakan får ej bli torr.
10. Låt kakan kallna.


Chokladmousse:
2 1/4 dl vispgrädde
2 1/4 dl mjölk
1 vaniljstång
1 dl socker
6 äggulor
375 g mörk marabou choklad
5 dl lättvispad grädde


1. Gör en vaniljsås genom att koka upp grädde, mjölk och den skårade vaniljstången.
2. Vispa under tiden ihop ägg och socker i en bunke.
3. Häll gräddmjölken över äggvispet och blanda till sockret smält.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försiktigt. Det får inte koka, då blir såsen grynig.
5. Rör hela tiden till såsen har tjocknat, häll den sedan över den finhackade chokladen.
6. Rör ihop till en slät chokladkräm. Låt svalna.
10. Vänd försiktigt ner den lättvispade grädden i chokladkrämen.
11. Låt stå i kylen och stelna i ca 30 minuter.


Montering:
 När jag gör moussetårta så använder jag en anslagsring. (Rostfri ring utan botten). Det lättaste är att ha overheadfilm runt kanten som gör det lättare att lossa anslagsringen från kanten.


1. Skär ut två rundlar av chokladkakan lite mindre än anslagsringen.
2. Dela dom på mitten så det blir fyra bottnar. Ställ anslagsringen på ett tårtfat.
3. Lägg i den första bottnen i anslagsringen. Ha i ca 1 cm lager mousse.
4. Lägg i nästa botten och fyll på med ytterliggare ett lager mousse.
    Var noga med att det kommer mousse ut i kanten.
5. Varva tills alla fyra lagren är i anslagsringen, avsluta med chokladmoussen.
6. Låt stelna i kylen.


Dekorera som du vill. Lycka till!

Chokladdröm



I helgen hade jag och min tvillingsyster kalas här hemma. Vi fyller 25 år nästa helg och firade detta med nära och kära. I år blev det hemmagjord chokladmousse tårta med chokladbotten. Riktigt god blev den. Lägger upp en bild nu. Receptet kommer senare.

söndag 14 augusti 2011

Bröllopstårta




Nu i helgen fick jag äran att göra bröllopstårta till min frisör och hennes man. Innehållet är chokladbotten, chokladmousse och hallonpannacotta. Den är täckt med vit marsipan och dekorerad med flowerpaste callor och riktiga rosor.